Kuchnia jachtowa (2016) – 6. Sosy do konserw pieczonych w słoikach.

Dodany przez dnia sie 15, 2016 w Bez kategorii | 0 komentarzy

Kuchnia jachtowa (2016) – 6. Sosy do konserw pieczonych w słoikach.
Kuchnia  jachtowa  (2016) – 6. Sosy  do konserw pieczonych  w słoikach.

Kuchnia jachtowa (2016). – 6.Sosy do konserw  pieczonych w słoikach.  

 

 

 

 

 

 

Sos pomidorowy.

DSCN0161

Potrzebujemy:

- 1op. przecieru pomidorowego,

- zalewę ze słoika,

- 1 łyżkę masła,

- 1 łyżkę mąki,

- posiekany koperek

- sól, pieprz, cukier.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę , mieszamy. Wlewamy zalewę w której piekło się mięso i dalej mieszamy uzyskując gładką masę. Dodajemy przecier pomidorowy, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem wg własnego smaku. Wkładamy mięso (pulpeciki, bitki…) i chwilę razem dusimy. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem i ulubioną surówką.

 

Sos pieczarkowy.

DSCN0168

Potrzebujemy:

- zalewę z pieczonego mięsa,

- 1op pieczarek krojonych w zalewie naturalnej,

- 1 cebulę obraną, umytą i pokrojoną w kostkę,

- 1 op. śmietany lub jogurt grecki,

- pokrojony szczypiorek,

- sól, pieprz,

- olej do smażenia.

Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki odcedzone z zalewy naturalnej, chwilę smażymy. Dodajemy zalewę z mięsa smażonego w słoikach Dusimy 5 min. Dodajemy śmietanę (jogurt), mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mięso i chwilę dusimy. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Posypujemy szczypiorkiem.

andy&eli

 

Zostaw komentarz

*