K U C H N I A J A C H T O W A (2016). – 4.Bitki schabowe pieczone w słoikach.

Dodany przez dnia sie 15, 2016 w Bez kategorii | 1 komentarz

K U C H N I A J A C H T O W A (2016). – 4.Bitki schabowe pieczone w słoikach.
K U C H N I A   J A C H T O W A  (2016). – 4.Bitki  schabowe pieczone  w słoikach.

Kuchnia jachtowa  (2016r) – 4. Bitki  schabowe pieczone w słoikach.

Potrzebujemy:

-  20 pokrojonych kotletów schabowych bez kości,

- sól, pieprz,

- 3 litry wywaru z przypraw z ziela ang., pieprzu, liści laurowych, vegety i cukru (patrz przepis na pulpeciki drobiowe pieczone w słoikach),

- olej lub masło klarowane do obsmażenia mięsa,

- sól, pieprz.

- 5 sztuk 1 l słoików z dopasowanymi zakrętkami.

Kotlety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i odkrawamy błony (żeby kotlety nie zwinęły się podczas obsmażania). Rozbijamy je nieco pod folią spożywczą

i doprawiamy solą, pieprzem ew. ulubionymi  przyprawami.

Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy je z obydwu stron. Przekładamy do płaskiego garnka i zalewamy częścią gorącego wywaru , tak by tylko przykrył mięso. Dusimy pod przykryciem  10 min.

Do ciepłych jeszcze słoików wkładamy po 4 kotlety i zalewamy gorącym wywarem, zostawiając 3 cm. wolnej przestrzeni. Wycieramy brzegi słoików i pokrywki do sucha .Mocno zakręcamy. Wstawiamy do blaszki do ciasta i zalewamy wrzącą wodą do wys. 1/4 . Wstawiamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika do 180c  i pieczemy 1 godz. . Słoiki  wyjmujemy  z piekarnika, dokręcamy i wkładamy  pod „kocyk” do  góry dnem i zostawiamy  do ostygnięcia (zwykle  przez  noc).Sprawdzamy zamknięcia słoików.. Nie zamknięte zużywamy w pierwszej kolejności, wstawiając je wcześniej do lodówki.

andy&eli

 

 

Komentarz

  1. 10-20-2018

    Now I am going away to do my breakfast, when having
    my breakfast coming yet again to read further news.

    my blog post nytimes.com

Zostaw komentarz

*