L e k k i e d a n i e – 7. K o t l e c i k i z ł o s o s i a .

Dodany przez dnia kwi 4, 2016 w Bez kategorii | 0 komentarzy

L e k k i e d a n i e – 7. K o t l e c i k i z ł o s o s i a .
L e k k i e    d a n i e   –  7. K o t l e c i k i  z  ł o s o s i a .

. 7.Kotleciki z łososia.

Potrzebujemy:

- 1 filet z łososia( ok. 500 g ) , umyty osuszony  i obrany ze skóry,

- 1 cebulę obraną, umytą, pokrojoną w kostkę i lekko przesmażoną ,

- 1 łyżkę przyprawy do ryb,

- 2 łyżki zrumienionych nasion sezamu,

- 3 łyżki posiekanego świeżego koperku,

- 1 łyżką słodkiej czerwonej papryki,

- 2 jajka lekko ubite (przedtem umyte ),

- 1 łyżeczkę utartej skórki z cytryny,

- 2 łyżki tartej bułki,

- sól, pieprz, olej do smażenia.

Łososia wraz z cebulą drobno siekamy lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodajemy jajka i przyprawy. Dodajemy tartą bułkę ,sól, pieprz mieszamy i odstawiamy na 30 min do lodówki. Następnie jeszcze raz mieszamy i formujemy niewielkie kotleciki, każdy lekko spłaszczamy i układamy na natłuszczonej rozgrzanej patelni grillowej lub grillu. Pieczemy 7-10 min. do ładnego zrumienienia Podajemy z sosem śmietanowym (u nas jogurt grecki) pomidorami i sałatą oraz świeżą bagietką  (ala burger)

Sos śmietanowy.

Potrzebujemy:

- 1 op śmietany 12%,

- 1 op serka homogenizowanego,

- 3 łyżki posiekanego szczypiorku,

- ½ szklanki pikantnego keczupu (może być więcej jeśli ktoś woli pikantniej),

- sól, pieprz, ewentualnie cukier.

Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i ew. cukrem jeśli trzeba. Podajemy z kotlecikami.

andy& eli

Zostaw komentarz

*