
6.Brązowy ryż z warzywami.
Potrzebujemy:
- 2 torebki ryżu brązowego ugotowanego wg przepisu na opakowaniu,
- 2 papryki czerwone oczyszczone z gniazd nasiennych, umyte i pokrojone w paski,
- 1 cukinię obraną, umytą i pokrojoną w półplasterki,
- 2 cebule obrane, umyte i pokrojone w kostkę,
- 1 papryczkę chilli oczyszczoną z pestek, umytą i pokrojoną w kostkę,
- 2 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę,
- ½ brokułu podzielonego na różyczki, umytego i zblanszowanego,
- ½ op. zielonego groszku gotowanego na parze ( zamrożonego),
- sól, pieprz,
- olej do smażenia,
- kilka łyżek wrzątku.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, dodajemy paprykę, papryczkę i pomidory, dodajemy kilka łyżek wody i dusimy 5-7 min. Dodajemy ryż, mieszamy wszystko i dusimy,kolejne7 min mieszając. Dodajemy brokuły i zielony groszek. Doprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy na ogniu jeszcze 3 min. Podajemy z gorącym bulionem warzywnym, z maślanką lub jogurtem. Bardzo smaczne i lekkie danie na obiad lub lekką kolację.
andy&eli