L E K K I E D A N I A – 6. Brązowy ryż z warzywami.

Dodany przez dnia mar 29, 2016 w Bez kategorii | 0 komentarzy

L E K K I E D A N I A – 6. Brązowy ryż z warzywami.
L E K K I E   D A N I A    –  6. Brązowy  ryż  z  warzywami.

6.Brązowy ryż z warzywami.

Potrzebujemy:

- 2 torebki ryżu brązowego ugotowanego wg przepisu na opakowaniu,

- 2 papryki czerwone oczyszczone z gniazd nasiennych, umyte i pokrojone w paski,

- 1 cukinię obraną, umytą i pokrojoną w półplasterki,

- 2 cebule obrane, umyte i pokrojone w kostkę,

- 1 papryczkę chilli oczyszczoną z pestek, umytą i pokrojoną w kostkę,

- 2 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę,

- ½ brokułu podzielonego na różyczki, umytego i zblanszowanego,

-  ½ op. zielonego groszku gotowanego na parze ( zamrożonego),

-  sól, pieprz,

- olej do smażenia,

- kilka łyżek wrzątku.

Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, dodajemy paprykę, papryczkę i pomidory, dodajemy kilka łyżek wody i dusimy 5-7 min. Dodajemy ryż, mieszamy wszystko i dusimy,kolejne7 min mieszając. Dodajemy brokuły i zielony groszek. Doprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy na ogniu jeszcze 3 min. Podajemy z gorącym bulionem warzywnym, z maślanką lub jogurtem. Bardzo smaczne i lekkie danie na obiad lub lekką kolację.

andy&eli

Zostaw komentarz

*