Karnawał w naszej kuchni (14). Rogaliki z ciasta francuskiego nadziewane czekoladą.

Dodany przez dnia lut 17, 2014 w Bez kategorii | 0 komentarzy

Karnawał w naszej kuchni (14). Rogaliki z ciasta francuskiego nadziewane czekoladą.
Karnawał  w  naszej  kuchni (14). Rogaliki  z  ciasta  francuskiego  nadziewane  czekoladą.

Potrzebujemy:

- 1-2 opakowania  ciasta  francuskiego,

- 1-2 tabliczki  mlecznej  czekolady,

- 1 garść  rodzynek,

- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany.

Schłodzone  ciasto  francuskie kroimy  najpierw na kwadraty, a następnie  po  przekątnej  na  trójkąty.

Czekoladę  siekamy  na  drobne  kawałki i  mieszamy  z  rodzynkami.

Na  każdy  kawałek ciasta (u podstawy  trójkąta) nakładamy  łyżeczkę  czekolady  z  rodzynkami i zwijamy  tak  by  wierzchołek  trójkąta  znalazł  się  na  górze. Formujemy  rogalik. W  blaszce  na  folii  aluminiowej  lub  papierze do pieczenia  układamy  rogaliki. Każdy  smarujemy  śmietaną.

Wstawiamy do piekarnika  nagrzanego  do  200 stopni Celsjusza i  pieczemy  około 15-20 minut, aż  do  ładnego  zrumienienia się.

andy&eli

Zostaw komentarz

*