Karnawał w naszej kuchni (12). Ciasto ucierane z mrożonymi jagodami.

Dodany przez dnia lut 17, 2014 w Bez kategorii | 0 komentarzy

Karnawał w naszej kuchni (12). Ciasto ucierane z mrożonymi jagodami.
Karnawał  w  naszej  kuchni  (12). Ciasto  ucierane  z  mrożonymi  jagodami.

Potrzebujemy:

- 3 szklanki  mąki,

- 1 szklankę  cukru,

- 1 małe  opakowanie  proszku do pieczenia,

- 1 kostkę miękkiego  masła (margaryny),

- 5 jajek,

- 1 zapach  waniliowy,

- ½ szklanki  ciepłego (nie gorącego) mleka,

- 1 opakowanie  mrożonych  jagód,

- 2 łyżki  mąki  ziemniaczanej,

- 2- 3 łyżki  cukru  pudru (do  posypania  upieczonego ciasta).

Mąkę  wraz  z  proszkiem  do  pieczenia  przesiewamy.

Jajka miksujemy  z  cukrem  i  masłem. Dodajemy  mąkę, ciepłe  mleko, zapach  waniliowy  i  miksujemy  przez  chwilę.

Blaszkę  (my używamy jednorazowe, aluminiowe ) o  wymiarach 23×30 cm smarujemy  grubo  masłem (margaryną).  Wylewamy  ciasto i równomiernie  je  rozprowadzamy.

Zamrożone  jagody  przesypujemy  na  sitko i  dodajemy  2 łyżki  mąki ziemniaczanej.  Potrząsamy  sitkiem, tak żeby  mąka  oblepiła  owoce. Wkładamy na  ciasto, lekko  wciskając  je  pod  powierzchnię.

Piekarnik  nagrzewamy  do 180 stopni. Pieczemy  70 minut lub do tzw. „suchego   patyczka”. Studzimy i zimne  posypujemy  cukrem  pudrem.

andy&eli

Zostaw komentarz

*