Nasza dieta odchudzająca – Podwieczorek cd.(5,6).

Dodany przez dnia lis 12, 2013 w Bez kategorii | 0 komentarzy

Nasza dieta odchudzająca – Podwieczorek cd.(5,6).
Nasza   dieta  odchudzająca  –  Podwieczorek  cd.(5,6).

5.Duszone  piersi  kurczaka.

Potrzebujemy:

- 2 duże  piersi  kurczaka, obrane  z błon, umyte  i  osuszone,

- 1 dużą  cebulę, obraną, umytą  i  pokrojona  w kostkę,

- ½ szklanki  soku  pomarańczowego,

- 2 jabłka  umyte, obrane  i  pokrojone  w kawałki,

- sól, pieprz,

- 2-3 łyżki  oleju  rzepakowego ( my używamy Kujawski), ale  może  być  kokosowy.

Piersi  kurczaka  nacieramy  solą  i  pieprzem. Na głębokiej patelni  rozgrzewamy  olej. Obsmażamy  mięso  na rumiano. Dodajemy  cebule  i  jabłka. Wlewamy  sok  pomarańczowy. Na małym ogniu  dusimy  10  minut. Piersi  pozostawiamy na patelni  pod  przykryciem. Sos  wraz  z cebulą  i  jabłkami  przecieramy (wg. nas tak jest lepiej)  lub  miksujemy.

Uduszone  piersi  możemy podać  na gorąco polane sosem lub  na  zimno  również  polane sosem, ale  wtedy  już  zimnym. Pokrojone  na  plasterki doskonale  smakują  na  kanapce  z  chleba  wieloziarnistego, posmarowanego  jak poprzednio  „masełkiem” z awokado  lub  zimnym sosem.

6.Kurczak  w  sosie  chińskim.

DSCN3709

Do tego  dania  doskonale  nadają  się  części  kurczaka, które zostały z dnia poprzedniego  i  trzeba  je  odgrzać. Może to być  kurczak gotowany, duszony, pieczony( u nas najczęściej)  lub  grillowany.

Potrzebujemy:

- 2 ćwiartki  pieczonego  kurczaka,

- ½ słoika  Mieszanki  Chińskiej Naturalnej „China Mix Naturell”,

- 1 cebulę obraną, umytą i pokrojona w kostkę,

- 3 łyżki  słodkiego  sosu  chili,

- 2 łyżki  Exotic  sos,

- 3 łyżki  mleka  kokosowego,

- 2 łyżki  oleju  kokosowego ( może  być  rzepakowy).

Na patelni rozgrzewamy  olej, dodajemy cebulę i  podsmażamy  na  złoty  kolor. Dodajemy  warzywa  chińskie i obydwa  sosy .Mieszamy chwilę i dusimy  2-3 minuty. Dodajemy  mleko  kokosowe i ponownie mieszamy. Sos jest gotowy, dość pikantny i doskonały  do  dość  mdłego  kurczaka (szczególnie gotowanego).  Wkładamy  części  kurczaka, przykrywamy  patelnię  i  podgrzewamy  przez  kilka  minut. Podajemy  z  ugotowaną  na chrupka  fasolką  szparagową. Uzyskujemy  w  ten  sposób  bardzo  smaczne i sycące  danie.

andy&eli

 

 

Zostaw komentarz

*