Nasza dieta odchudzająca – Podwieczorek cd. (2).

Dodany przez dnia lis 12, 2013 w Bez kategorii | 0 komentarzy

Nasza dieta odchudzająca – Podwieczorek cd. (2).
Nasza   dieta   odchudzająca  –  Podwieczorek  cd. (2).

2. Pasztet  z  drobiu  z  pieczarkami.

Potrzebujemy:

- 6 ćwiartek  kurczaka,

- włoszczyzna,

- przyprawy: sól, pieprz, 2-3 liście laurowe oraz po 10 ziaren  pieprzu   i ziela angielskiego.

Gotujemy  rosół  drobiowy (patrz jeden  z poprzednich postów). Wyjmujemy   ćwiartki kurczaka, obieramy ze skóry i włókien, pozostawiając  czyste  mięso.

Dalej potrzebujemy:

- 10 dużych  pieczarek, umytych  i  pokrojonych,

- 2 cebule, obrane, umyte  i  pokrojone  w  kostkę,

- 3-4 łyżki  bułki  tartej,

- 4 jajka,

- 2 łyżki  oleju  kokosowego,

- sól i pieprz.

Mięso  kurczaka  mielimy  w maszynce. Na patelni  rozgrzewamy  tłuszcz  kokosowy. Smażymy  cebulę, tak żeby zmiękła, dodajemy pieczarki i smażymy  dalej  odparowując  wodę. Studzimy i również  mielimy. W misce  mieszamy  mięso  z  pieczarkami i cebulą. Dodajemy  jajka, dokładnie mieszamy, a następnie  miksujemy  dodając  bułkę  tartą, sól i pieprz. Blaszkę  do  pieczenia  wykładamy  folią  aluminiową. Spryskujemy  olejem  roślinnym. Zmiksowane  mięso  przekładamy  do  blaszki i wyrównujemy  powierzchnię, którą  następnie  również  spryskujemy  olejem  roślinnym. Przykrywamy  folią  aluminiową i wstawiamy  do  piekarnika  nagrzanego  do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy  przez 1 godzinę. Następnie  zdejmujemy  folię  z  wierzchu  blaszki  i  rumienimy  pasztet  jeszcze  przez 30-35 minut. Wyjmujemy  z  piekarnika i  pozostawiamy  do  ostygnięcia.  Następnie  blaszkę  przykrywamy  dużą  tacą  lub dużą  deską  do  krojenia i  odwracamy  blaszkę  do  góry dnem. Zdejmujemy  folię, lekko  ją  naciągając, żeby  nie  uszkodzić  powierzchni pasztetu. Po  ostygnięciu  pasztet  wstawiamy  do  lodówki.

Następnie kroimy  go  w plasterki i  podajemy  na  podwieczorek  z  ogórkiem  lub  pomidorami i chlebem  posmarowanym  naszym  „masełkiem”  (guacamole).

 

andy&eli

Zostaw komentarz

*