Nasza dieta odchudzająca – LUNCH (1) .

Dodany przez dnia lis 2, 2013 w Bez kategorii | 0 komentarzy

Nasza dieta odchudzająca – LUNCH (1) .
Nasza   dieta  odchudzająca  –   LUNCH  (1) .

N a s z a   d i e t a   o d c h u d z a j ą c a   -   Lunch  (1) .                                    DSCN3696

Przed ” lunchem”  zwykle  około  godz.11:00  „przegryzamy” 1  małą kostkę gorzkiej  czekolady  o  zawartości  90% kakao. Jest ona  żródłem  magnezu, jak również  niewielkiej  ilości  wapnia  i  żelaza.

Lunch   jadamy  około  godz. 13:00, na który składa się  zwykle ryba lub pierś kurczaka smażona lub  grillowana z blanszowanymi  brokułami, ale  czasem robimy  zupę  jarzynową, gulasz czy okazjonalnie  gołąbki. Prezentację  naszych  dań  „ lunchowych” rozpoczynamy  od  rosołu  drobiowego  podanego  z  blanszowanymi  warzywami.

R o s ó ł  d r o b i o w y  p o d a n y z  warzywami – cz. 1                                                      (może  być  podawany  na spotkaniu z przyjaciółmi).

Potrzebujemy:

- 6-8  odtłuszczonych ćwiartek  kurczaka, umytych i osuszonych,

- 2 duże cebule umyte i przekrojone  ma  pół,

- 1 duży  por (tylko  białą  część) przekrojony  wzdłuż na pół i dokładnie umyty  pod  bieżącą  wodą,

- 2 pietruszki obrane, umyte i  przekrojone  wzdłuż  na  pół,

- 4 marchewki  przygotowane, jak pietruszki,

- 4 ząbki czosnku obrane i umyte,

- 1 średni seler korzeniowy obrany, umyty i pokrojony  na ćwiartki,

- 4 listki  laurowe,

-  15 ziaren  ziela angielskiego i tą samą  ilość pieprzu ziarnistego,

- 3 łyżki  soli lub Vegety, jeśli  ktoś ją preferuje,

- 1 łyżkę  cukru,

- 1 średni  pęczek  zielonej  pietruszki (umyty).

Umyte ćwiartki  kurczaka  zalewamy  w  garnku  zimną  wodą w większej ilości, po to by  po  wygotowaniu się jej części, rosołu nie trzeba było  uzupełniać  wodą. Gotujemy  w  odkrytym  garnku. Po zagotowaniu  zbieramy  pianę kilka krotnie, następnie  zmniejszamy  płomień, dodajemy sól (Vegetę), cukier, liście laurowe, ziele angielskie  i  pieprz. Rosół gotujemy  w  odkrytym  garnku  przez 30  minut na małym ogniu. Po tym czasie  zwiększamy płomień  i dodajemy cebulę, czosnek, seler, por, marchewkę  i pęczek  zielonej  pietruszki. Po zagotowaniu się  rosołu  z  jarzynami, ponownie  zmniejszamy  gaz i na malutkim ogniu gotujemy następne 30 minut. Po tym czasie zupa powinna być  gotowa. Wyjmujemy  jarzyny i  odstawiamy  do  ewentualnego  użycia. Po wystygnięciu możemy  je  zużyć do  zrobienia sałatki  jarzynowej krojąc  je w kostkę, dodając  pokrojony  ogórek  kiszony, starte  jabłko  i  łyżkę  majonezu. Po wymieszaniu, doprawiamy  solą i  pieprzem i mamy  gotowe  danie  np. na kolację.

DSCN3673

Z  rosołu wyjmujemy  także  ćwiartki  kurczaka, najlepiej do  plastikowego  pojemnika z przykrywką i po ostygnięciu  wstawiamy  do  lodówki. Rosół  cedzimy  przez gęste  sitko i odstawiamy do całkowitego  ostygnięcia, a następnie wstawiamy  go do lodówki  na całą noc. Następnego dnia  wyjmujemy z lodówki  garnek z rosołem  i łopatką lub dużą  łyżką  cedzakową  zdejmujemy  grubą  warstwę tłuszczu z  powierzchni rosołu, który w międzyczasie  uzyskał  konsystencję  dość  spoistej  galarety ( co znacznie  ułatwia  nam  odtłuszczenie rosołu). Garnek  stawiamy  na  palniku i podgrzewamy  rosół, ale nie gotujemy.

DSCN3665DSCN3669DSCN3735

W płaskim rondlu   umieszczamy ćwiartki  kurczaka, zalewamy częścią  rosołu i lekko je  podgrzewamy, a następnie  wyjmujemy dobrze podgrzane ćwiartki, obieramy je ze skóry i kości, cały  rosół  jeszcze  raz  podgrzewamy i pozostawiamy  na rozgrzanej kuchni, natomiast  czyste, ładne  kawałki  mięsa  układamy  na  półmisku, przykrywamy  folią aluminiową i stawiamy w cieple np.         w piekarniku  nagrzanym do 120 stopni, żeby były  gorące (tak mogą stać  nawet 2 godziny).

W międzyczasie  przygotowujemy  warzywa- jak ?  – podamy w drugiej części  tego  postu.

andy&eli

 

 

 

Zostaw komentarz do lanyard

*