Kuchnia jachtowa cd. Zupy cz.2

Dodany przez dnia cze 25, 2011 w Bez kategorii | 0 komentarzy

Kuchnia jachtowa cd. Zupy cz.2
Kuchnia  jachtowa  cd.   Zupy  cz.2

|Zupa  z  serkiem  topionym.

- 1 kostka  rosołowa rozpuszczona  w  1,5 szklanki wrzącej wody,

- 1 kremowy  serek topiony.

W garnku zagotowujemy  „rosołek”. Na sitko  wkładamy serek  i zanurzamy  go  w
rosole. Mieszamy  tak  długo, aż serek się  rozpuści. Wyjąć  sitko, zupę  podgrzać i posypać  „zieleniną” ( pietruszką  lub koperkiem). Najlepiej smakuje  z  kanapką z  szynką, pasztetem, kiełbasą , ale  możemy  podać z  ugotowanymi  ziemniakami.

Zupa  cebulowa (proporcja na  jedną  osobę).

- 3  szklanki rosołu  z  kostki  (2 kostki  rosołowe + 3szklanki  wrzącej wody),

- 1 cebula,

- 1 serek  topiony kremowy  (np. Ementaler),

- olej  do smażenia.

Cebulę  kroimy na  cienkie  pół plasterki
i  wrzucamy na patelnię  z  rozgrzaną łyżką  oleju .Chwilę  mieszamy i czekamy  do
przyrumienienia  cebuli. Przekładamy  do  garnka i  zalewamy  rosołem. Gotujemy  około
10  minut. Po tym czasie  wkładamy serek  topiony na  sitko  i przecieramy  go  do zupy. Sitko  cały  czas jest  zanurzone  w rosole  z  cebulą. Posypujemy  „zieleniną” (posiekanym  drobno  koperkiem lub  natką  pietruszki).

Ta zupa  doskonale smakuje  z  ciemnym chlebem  posmarowanym  ostrym serem  topionym ( np. serem z szynką, czy  szczypiorkiem). Może  być też  ser  pleśniowy ( dla  koneserów).

 

Zupa  pomidorowa.

Potrzebujemy:

- 1 opakowanie  przecieru pomidorowego,

- 3  szklanki wrzątku,

- 2 kostki  bulionu z  kurczaka,

- 1 mały  pojemnik śmietany 18% (jogurtu),

- ½ paczki  makaronu do  zupy ( nitki, lane kluski…),

- siekany  koperek,

- przyprawy: sól, pieprz i cukier.

Do garnka  wlewamy  wrzątek i dodajemy  2 kostki rosołowe. Chwilę  gotujemy.
Dodajemy  przecier  pomidorowy i gotujemy 5-7 minut. Dodajemy śmietanę  i  wyłączamy
palnik. Mieszamy  i  doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.

W oddzielnym  garnku gotujemy makaron  wg.
przepisu na opakowaniu. Podajemy zupę  z  makaronem posypaną  koperkiem. Można  również podawać  z ryżem, ziemniakami  lub tylko  z  kanapką z  żółtym serem.

andy&eli

Zostaw komentarz

*