Kuchnia jachtowa cd. Zupy cz.3

Dodany przez dnia cze 25, 2011 w Bez kategorii | 0 komentarzy

Kuchnia jachtowa cd. Zupy cz.3
Kuchnia  jachtowa  cd.    Zupy cz.3

Zupa  neapolitańska.

Potrzebujemy:

- 2  kostki rosołowe  rozpuszczone  w 3 szklankach  wrzącej wody,

- 4 łyżki  startego sera  Parmezan  lub Romano,

- 1 łyżka  masła (margaryny),

- 1 łyżkę  mąki,

- 1 mały  pojemnik śmietany  18%,

- posiekaną  natkę pietruszki,

- przyprawy: sól i pieprz,

- ½ paczki  ugotowanego makaronu  do  zupy.

W szerokim rondlu  rozpuszczamy masło, dodajemy  łyżkę  sera  i  rozpuszczamy. Dodajemy  mąkę i mieszamy  na  gładką masę. Stopniowo  dodajemy  rosół cały  czas  mieszając. Następnie  dodajemy resztę  sera. Zagotowujemy (2 – 3 minuty).
Wyłączamy  palnik, dodajemy  śmietanę i  mieszamy. Podajemy  z makaronem,  posypane  natką pietruszki.

 

Zupa  kalafiorowa.

Potrzebujemy:

- 1 średni  kalafior, podzielony  na „różyczki”  i dobrze  umyty,

- 2-3 ziemniaki  obrane, umyte i  pokrojone w kostkę,

- 1 mały  pęczekkoperku, umytego  i  posiekanego,

- 6 szklanek  wrzącej wody,

- 4 kostki rosołowe,

- 1 pojemnik (średni)  śmietany 18%,

- 1 łyżeczka  cukru,

- 1 łyżka  mąki,

- 1 łyżka masła.

Do  płaskiego garnka  wrzucamy różyczki  kalafiora i  pokrojone ziemniaki. Zalewamy rosołem i dodajemy łyżeczkę  cukru. Kiedy  ziemniaki i  kalafior  są miękkie (zwykle około 15 minut od zagotowania), rozpuszczamy  na patelni masło, dodajemy  mąkę  i mieszamy. Dolewamy łyżkę wazową  zupy i  wszystko mieszamy. Wlewamy do garnka  i gotujemy 2-3 minuty. Wyłączamy palnik  i wlewamy  śmietanę. Dokładnie  mieszamy
i  posypujemy  koperkiem.

Można  do tego  podać  chleb z  masłem  i wędliną.

Obok  kalafiora możemy  dodać również  brokuły (wtedy  w proporcji 1:1) i otrzymamy  zupę
kalafiorowo – brokułową.

 

andy&eli

 

 

Zostaw komentarz

*