Kuchnia jachtowa cd. – Zupy cz.1.

Dodany przez dnia cze 22, 2011 w Bez kategorii | 0 komentarzy

Kuchnia jachtowa cd. – Zupy cz.1.
Kuchnia  jachtowa  cd.  –  Zupy  cz.1.

Czasem  mamy na  nie  ogromną ochotę,  a  w szczególności  na „łódce”, gdzie  nasza  kuchnia
różni  się  od codziennej dość  znacznie. Jest  na to  w  dzisiejszej rzeczywistości   prosty sposób,  żeby szybko przygotować  ulubioną  zupę. Należy zaopatrzyć  się  ( to podstawa) w  zupy  w  torebkach (o smakach które  lubimy) oraz kostki  rosołowe lub  bulionowe. My
używamy  kostki  z bulionem  z  kurczaka (firmy  Winiary, jak również  zupy  też tej firmy). Bardzo  smaczny  jest: barszcz biały, zupa  ogórkowa czy  zupa grzybowa, tylko  trzeba  je
nieco  uzdatnić. Zaczynamy  w   sposób następujący:

1 kostkę  rosołową (bulionową) rozpuszczamy  w 1,5 szklanki  wrzącej
wody (porcja  dla jednej osoby). Na bazie  tej  porcji „rosołku”  będziemy  gotowali
naszą  zupę. Czas  wykonania takiej  zupy  wynosi zwykle  około 15 minut, tj. tyle  czasu
ile  zajmie  nam obranie, umycie,  pokrojenie  i ugotowanie  ziemniaków we  wcześniej
przygotowanym  wrzącym rosole.

W zależności  od rodzaju  zupy będziemy  wzbogacać naszą   bazę” różnymi  dodatkami. I tak  mogą to być: 18% śmietana  do zupy (jogurt), świeżo  posiekany  koperek lub natka pietruszki, topiony  serek, szynka lub  boczek, co  akurat mamy  w  zapasie. Dobrze  jest również  mieć  przecier pomidorowy (w kartonikach po 500 ml) – do b. dobrej  zupy  pomidorowej (o niej  nieco później). Mamy  bazę; przechodzimy  do zup.

 

Biały  barszcz. Potrzebujemy

- 2 ziemniaki  (na osobę), obrane, umyte i  pokrojone w kostkę,

- ½ cebuli, obranej, umytej  i też  pokrojonej  w kostkę (też na jedną  osobę),

- 15-o cm kawałek  kiełbasy ( na jedną osobę) – może  być więcej,

- 1,5 szklanki rosołu  z kostki  na  osobę,

- 2 łyżki  śmietany 18% do  zupy  (na osobę),

- 1 ząbek  czosnku, obrany i umyty.

Do  garnka wkładamy  ziemniaki  i cebulę. Zalewamy  „rosołkiem” i gotujemy do  miękkości
(10-20minut) . W tym  czasie  rozpuszczamy 1  torebkę barszczu ( na 2 osoby) w 300 ml   zimnej wody. Do  gotujących się ziemniaków  z  cebulą wkładamy  kiełbasę i  jeszcze  chwilę
gotujemy. Zalewamy rozpuszczonym barszczem i  gotujemy  następne 5  minut. Dodajemy śmietanę (jogurt) i już  nie gotujemy tylko  dobrze mieszamy, żeby  śmietana  się rozpuściła. Jeśli  trzeba  doprawiamy solą, pieprzem  i  odrobiną cukru. Posypujemy  koperkiem lub  suszonym majerankiem i  podajemy  z chlebem.

 

andy&ely

 

Zostaw komentarz

*