Kuchnia jachtowa cd. Uzdatnianie zup w torebkach cz.2

Dodany przez dnia cze 26, 2011 w Bez kategorii | 0 komentarzy

Kuchnia jachtowa cd. Uzdatnianie zup w torebkach cz.2
Kuchnia  jachtowa  cd.   Uzdatnianie zup w torebkach  cz.2

Zupa  ogórkowa  (porcja  na  dwie  osoby).

Potrzebujemy:

- 1 torebkę  zupy ogórkowej,

- ewentualnie średni  ogórek kiszony  pokrojony  w drobną  kostkę,

- 3 szklanki  wrzątku,

- 2 kostki rosołowe,

- 2   duże ziemniaki, obrane, umyte  i  pokrojone w  kostkę,

- 1 duża cebula, obrana, umyta i  również  pokrojona w kostkę,

- 1 mały  pojemnik śmietany 18% do zupy (jogurt),

- 1 mały  pęczek koperku, umyty, osuszony  i  posiekany.

Do  garnka
wkładamy ziemniaki  i  cebulę, zalewamy  wrzątkiem z rozpuszczonymi  kostkami rosołowymi. Gotujemy  około 10-15 minut.

Zupę  w proszku  rozpuszczamy w 2 szklankach zimnej  wody i  wlewamy do  garnka. Gotujemy  jeszcze 5-7 minut. Wyłączamy  palnik, dodajemy śmietanę  i  mieszamy do  rozpuszczenia. Gdyby  zupa była  zbyt  mało kwaśna  i  wyrazista dodajemy  pokrojony  w
kostkę  kiszony  ogórek. Już nie gotujemy.

Posypujemy  koperkiem i podajemy  ze świeżym
chlebem.

 

Zupa  gulaszowa (porcja na dwie osoby).

Potrzebujemy:

-1 torebkę  zupy gulaszowej,

- 1 ząbek  czosnku, obrany  i pokrojony  w plasterki,

- 2 duże ziemniaki, obrane, umyte  i pokrojone w kostkę,

- 1 dużą  cebulę,obraną, umytą i też  pokrojoną w kostkę,

-2 grube  plastry szynki, wędzonki  góralskiej albo wędzonego  boczku, (możebyć  ½ pałki  kiełbasy),

- 3 szklanki  wrzątku,

- 2 kostki rosołowe,

- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ewentualnie  słodka,czerwona  papryka w proszku,

- olej do smażenia,

- ewentualnie  2-3 łyżki  przecieru pomidorowego dla  podkreślenia wyrazistości zupy.

Do garnka  wrzucamy ziemniaki  i zalewamy  wrzątkiem z rozpuszczonymi  kostkami
rosołowymi. Gotujemy 10-15 minut.

W tym czasie  na patelni  rozgrzewamy  olej. Wrzucamy  cebulę i pokrojoną  w    kostkę
wędlinę  i  krótko podsmażamy. Całość  dodajemy  do garnka  i gotujemy  dalsze 5 minut.

Zupę w proszku rozpuszczamy w 2 szklankach zimnej  wody, dokładnie
mieszamy  i  wlewamy do garnka. Gotujemy przez następne 5 minut. Dokładnie mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy  dodając 1-2 łyżki  przecieru pomidorowego, sól, pieprz, cukier, suszony  majeranek i słodką paprykę  w  proszku.

Podajemy  ze świeżym chlebem  lub  bagietką.

 

Krupnik (porcja na 2 osoby).

Potrzebujemy:

- 1 torebkę  krupniku,

- 2 duże ziemniaki, obrane, umyte i pokrojone  w  kostkę,

- 1 duża cebula  -  jw.,

- 3 szklanki  wrzątku,

- 2 kostki  rosołowe,

- 1 mały  pęczek natki pietruszki, umyty i posiekany,

- 1 mały pojemnik śmietany 18% do zupy (jogurt),

- 1 mały, zielony ogórek, obrany, umyty i pokrojony w drobną kostkę,

- przyprawy: sól i pieprz.

Do  garnka wkładamy  ziemniaki i cebulę. Zalewamy wrzątkiem z rozpuszczonymi  kostkami rosołowymi i gotujemy 10-15 minut.

Zupę  w proszku rozpuszczamy w 2 szklankach zimnej wody, dokładnie mieszamy  i wlewamy  do  garnka. Gotujemy  jeszcze 10 minut.

Wyłączamy palnik i  wlewamy śmietanę. Doprawiamy  solą i pieprzem, dokładnie  mieszamy i posypujemy  natką pietruszki.

Bezpośrednio przed podaniem wkładamy  na talerze pokrojony, zielony ogórek i  zalewamy  zupą.

Podajemy  ze świeżym chlebem  lub bułką.

 

andy&eli

 

 

Zostaw komentarz

*