Kuchnia jachtowa cd. Uzdatnianie zup w torebkach cz.1

Dodany przez dnia cze 25, 2011 w Bez kategorii | 0 komentarzy

Kuchnia jachtowa cd. Uzdatnianie zup w torebkach cz.1
Kuchnia  jachtowa  cd.    Uzdatnianie  zup w torebkach cz.1

Zupa  grzybowa ( porcja  dla 2 osób).

Potrzebujemy:

- 2 duże ziemniaki  obrane, umyte i  pokrojone  w kostkę,

- 1 dużą cebulę obraną, umytą i pokrojoną  w kostkę,

- 1 torebkę  zupy grzybowej,

- 1 małe opakowanie śmietany 18% do  zupy lub  jogurt,

- posiekaną  natkę pietruszki  lub  koperek (wcześniej  umyte),

- przyprawy: pieprz i sól,

- 3 szklanki wrzącej  wody,

- 2  kostki rosołu z kurczaka lub grzybowego.

Do  płaskiego garnka  wkładamy  ziemniaki i  cebulę; zalewamy  wrzątkiem z rozpuszczonymi  kostkami rosołowymi. Gotujemy  do  miękkości (około  15minut). W tym  czasie zupę  w proszku rozpuszczamy  w 2 szklankach zimnej  wody  i wlewamy  do  garnka mieszając, żeby  się nie  przepaliła. Gotujemy następne 5 minut. Wyłączamy  palnik. Dodajemy  śmietanę
i  mieszamy  do jej  rozpuszczenia. Doprawiamy  solą  i pieprzem. Posypujemy „zieleniną”. Możemy do  niej podać  chleb z masłem  i żółtym serem.

 

Zupa  grochowa (porcja  dla 2 osób).

Potrzebujemy:

- 2 duże  ziemniaki, obrane, umyte  i pokrojone  w  plasterki,

- 1 duża  cebula, obrana, umyta  i pokrojona  w kostkę,

- 1 ząbek  czosnku, obrany, umyty  i pokrojony  w  plasterki,

- ½ pałki  kiełbasy podwawelskiej, zwyczajnej lub podobnej,

- 3 szklanki  wrzącej wody,

- 2  kostki rosołowe,

- olej  do smażenia,

- przyprawy: sól i pieprz.

Do garnka  wkładamy ziemniaki, zalewamy wrzącą wodą z kostkami  rosołowymi i  gotujemy  do miękkości (10-15minut).

W tym czasie  rozgrzewamy olej  na patelni i  wrzucamy cebulę. Smażymy  cebulę  mieszając, żeby się  nie przypaliła  (aż zmięknie).

Kiełbasę  kroimy na  pół plasterki i  wrzucamy na  patelnię  do cebuli. Smażymy  przez 5 minut i  wlewamy do garnka  z ziemniakami.

W 2 szklankach  zimnej wody  rozpuszczamy  zupę  w proszku  i  wlewamy do  garnka. Dokładnie  mieszamy i  gotujemy  następne 10  minut. Doprawiamy  solą i  pieprzem (ewentualnie  majerankiem) i  podajemy ze  świeżym  chlebem.

 

andy&eli

Zostaw komentarz

*