Mięso w słoikach – cz.3 – Gulasz wieprzowy lub wołowy.

Dodany przez dnia mar 30, 2011 w Bez kategorii | 1 komentarz

Mięso w słoikach – cz.3 – Gulasz wieprzowy lub wołowy.
Mięso  w  słoikach – cz.3 –  Gulasz  wieprzowy lub  wołowy.
Gulasz  wieprzowy  lub  wołowy  w  słoikach.
Potrzebujemy:
- 2 kg  mięsa  wieprzowego (łopatka, karkówka) lub  wołowego (pręga),
- 2 duże  cebule obrane, umyte i pokrojone  w  kostkę,
- 10  dużych  pieczarek umytych i pokrojonych  w  plasterki,
- 1-2 łyżki  Vegety,
- 1 łyżeczka  pieprzu,
- olej  do  smażenia,
- 0,5 l  wody  do  duszenia.
Mięso  myjemy, kroimy  na  kawałki ( 2x3cm) , obsmażamy  na  gorącym  oleju i przekładamy  do  płaskiego  garnka. Cebulę  przesmażamy  na  gorącym  oleju, dodajemy  pieczarki  i  dusimy 10 minut. Dodajemy  do  mięsa i dusimy około  1 godziny. Mięso  powinno  być  prawie  gotowe, bo  jeżeli będzie  zupełnie  miękkie, to przy  pasteryzacji  rozpadnie  się  całkowicie i  uzyskamy  zupę  zamiast  gulaszu. Gotowy  gulasz wkładamy  do  słoików o  pojemności 1 l tak, by ¼ słoika  od  góry  była  wolna. Wstawiamy  do  zimnego  piekarnika, ustawiamy  termostat  na  150  stopni i  włączamy  piekarnik. Pasteryzujemy 1  godz. i zostawiamy  w  piekarniku  do  całkowitego  ostygnięcia (6-8 godz.). Następnie  odstawiamy w chłodne  miejsce  do  czasu  użycia  na  jachcie.
Po  otworzeniu słoika, gulasz  wykładamy  na głęboką patelnię lub rondel. Dusimy  chwilę  i  próbujemy, ewentualnie  doprawiamy  „do smaku” solą         i pieprzem lub „zaprawiamy”  gotowym  sosem grzybowym lub  pieczarkowym  („z torebki”). Robimy  to  w  sposób  następujący: gulasz  zagotowujemy.          3 torebki  sosu  rozpuszczamy w 0,5 l zimnej  wody ,dokładnie  mieszamy  i wlewamy  do  garnka  z  gulaszem. Mieszamy  i  powoli  podgrzewamy  do  zgęstnienia  sosu. Dodajemy 1/3  łyżeczki pieprzu i  ewentualnie  2 łyżki śmietany  lub  jogurtu.
Podajemy z  makaronem, kaszą  gryczaną (bardzo  dobre) lub  ziemniakami.    Do  tego:  sałata, maślanka, kefir  lub  jogurt.
Przygotowanie  tego  dania  na „łódce”  nie  zajmuje więcej  niż  15  minut.
Do  takich  potraw  doskonale  sprawdzają  się kasze  pakowane  w torebkach do  gotowania. 1 torebka po ugotowaniu  w  zupełności  wystarczy  dla  2  osób (głodnych!). Gotuje  się  około 18-20 minut  wrzucając  torebkę  na  osolony  wrzątek.
Gorąco  plecamy.
andy&eli

Komentarz

  1. 7-9-2020

    Witam, wystarczy jedna godzinna pasteryzacja? Czy powtórzyć ją ppo 24 godzinach? Gulasz musi być przechowywany w chłodzie? Mogę dodać grzyby leśne?

Zostaw komentarz

*